შესაძლებელია თუ არა ადგილობრივი ნედლი რძისგან დამზადებული რძის პროდუქტების დღგ-ისგან გათავისუფლებით ქართული მერძევეობის სექტორის კონკურენტუნარიანობის წახალისება?
კვლევის მიზანი იყო იმის შეფასება, თუ რამდენად იმოქმედებს რძის პროდუქტების დღგ-ისგან გათავისუფლება საქართველოს მერძევეობის კონკურენტუნარიანობის გაზრდაზე.
პროექტზე მომუშავე მკვლევართმა გუნდმა რაოდენობრივი და თვისებრივი ანალიზის მეთოდების გამოყენებით შეაფასა დღგ-ისგან გათავისუფლების გავლენა:
• რეგრესიული ანალიზის გამოყენება ორი ურთიერთდაკავშირებული ბაზრის – ნედლი რძე და რძის პროდუქტების – მოთხოვნისა და მიწოდების ელასტიურობის კოეფიციენტების მისაღებად;
- დღგ-ისგან გათავისუფლების შემთხვევაში, ახალ წონასწორობაში ნედლი რძისა და რძის პროდუქტების რაოდენობისა და ფასების განსასაზღვრად ნაწილობრივი წონასწორობის ანალიზის გამოყენება;
- რძის პროდუტქების დღგ-ისგან გათავისუფლებაზე სექტორის წარმომადგენელთა დამოკიდებულების გასაგებად მათთან პირისპირ ინტერვიუების ჩატარება.
კვლევამ შეაფასა დღგ-ისგან გათავისუფლების პოტენციური გავლენა სახელმწიფო ბიუჯეტზე, ნედლი რძისა და რძის პროდუქტების მწარმოებლებსა და მომხმარებლებზე.
პროექტზე მომუშავე მკვლევართა გუნდმა შეიმუშავა დღგ-ისგან გათავისუფლების პოლიტიკის განხორციელებისთვის საჭირო რეკომენდაციები, რისი მიზანიც ქართული მერძევეობის სექტორის კონკურენტუნარიანობის გაზრდაა.