შეავსე ფორმა
Logo

ISET ეკონომისტი

ფილტრაცია:
ტოპიკი
  • მაკროეკონომიკური პოლიტიკა
  • სოფლის მეურნეობა და სოფლის განვითარება
  • ენერგეტიკა და გარემოს დაცვა
  • ინკლუზიური ზრდა
  • კერძო სექტორი და კონკურენტუნარიანობა
  • გენდერი
  • მმართველობა
  • მდგრადი განვითარება
  • მედია და დემოკრატია
ავტორი
  • გიუნტერ ბეხლერი
  • ვერიკო შენგელია
  • გიორგი ბაქრაძე
  • ხატია ცაავა
  • გოგა სუხაშვილი
  • ირაკლი ჯღარკავა
  • შოთა ქათამაძე
  • მარიამ გოგოჭური
  • თინათინ ქებაძე
  • ირაკლი ჯინჭარაძე
  • ლაშა ხუციშვილი
  • მერი ჯულაყიძე
  • გივი მელქაძე
  • გიორგი მაჭავარიანი
  • ანდრეი სარიჩევი
  • გიორგი მექერიშვილი
  • ნინო აბაშიძე
  • ალექსანდრე ბლუაშვილი
  • რეზო გერაძე
  • გიორგი ბრეგაძე
  • არამ დერძიანი
  • ასთგიკ მხითარიანი
  • გიორგი ქელბაქიანი
  • გიორგი ცუცქირიძე
  • გიორგი ბაშელი
  • ია ვარდიშვილი
  • რობიზონ ხუბულაშვილი
  • ტომ კოუპი
  • ადამ პელილო
  • ლაშა არევაძე
  • საბა დევდარიანი
  • ნინო მოსიაშვილი
  • ნიკოლოზ ფხაკაძე
  • იან კლინგელჰოფერი
  • მარტინ სმიტი
  • მედეა დავლაშერიძე
  • თამარ გიორგაძე
  • არამ გრიგორიანი
  • ჩარლზ ჯონსონი
  • ლევან ბჟალავა
  • მაია გრიგოლია
  • იზათ ბერენალიევი
  • ლაშა ლანჩავა
  • ნინო ზამბახიძე
  • ნინო დოღონაძე
  • საიმონ ეპლბი
  • რაფაელ კასტრო
  • გივი კუპატაძე
  • რუდიგერ ჰაინინგი
  • მარიამ ზალდასტანიშვილი
  • ზურაბ აბრამიშვილი
  • სალომე გოგლიჩიძე
  • გიგლა მიქაუტაძე
  • ჰანს გუტბროდი
  • კალმან მისზი
  • ივანე პირველი
  • ირაკლი გალდავა
  • ვიქტორ ყიფიანი
  • ფლორიან ბირმანი
  • ირაკლი შალიკაშვილი
  • ოლგა აჟგიბეცევა
  • ფატიმა მამარდაშვილი
  • ერიკ ლივნი
  • ალექსანდრა მარკოვიჩი
  • დავით ჟორჟოლიანი
  • ნინო კაკულია
  • მაცაცო ტეფნაძე
  • ლაურა მანუკიანი
  • ირაკლი ბარბაქაძე
  • ლიკა გოდერძიშვილი
  • სელამ პეტერსონი
  • სოფიკო სხირტლაძე
  • ირაკლი კოჭლამაზაშვილი
  • ლევან ფავლენიშვილი
  • ჯემალ ცინცაბაძე
  • ნიკა მოლაშვილი
  • გოჩა ქარდავა
  • რატი ფორჩხიძე
  • მარიამ გალდავა
  • ლაშა ლაბაძე
  • მუჰამედ ასალი
  • კარინ ტოროსიანი
  • ლევან თევდორაძე
  • მარიამ კაცაძე
  • ანა ბურდული
  • დავით კეშელავა
  • გიორგი მჟავანაძე
  • ელენე სეთურიძე
  • მარიამ წულუკიძე
  • ერეკლე შუბითიძე
  • გურამ ლობჟანიძე
  • მარიამ ლობჯანიძე
  • მარიამ ჩაჩავა
  • მაკა ჭითანავა
  • სალომე დეისაძე
  • ია კაცია
  • სალომე გელაშვილი
  • თამარ სულუხია
  • ნორბერტო პინიატი
  • გიორგი პაპავა
  • ლუკ ლერუსი
  • იაროსლავა ბაბიჩი
თარიღიდან
თარიღამდე
მეტის ნახვა
დასრულდება თუ არა სურსათის ფასების ზრდა?
გასული წელიწადნახევრის განმავლობაში, რაც პანდემია დაიწყო, მუდმივად გვესმის ფრაზები „შეფერხებები მიწოდების ჯაჭვში“, „ცვალებადობა და რყევები საერთაშორისო ბაზრებზე“ და „ამ უპრეცედენტო დროში“. სწორედ ამ ფრაზებით იწყება ხოლმე ახალი ამბები პანდემიით გამოწვეული სურსათის ფასების ზრდის შესახებ.
მეტის ნახვა
უბრუნდება თუ არა ქართული თხილის ექსპორტი ძველ ნიშნულს?
თხილი საქართველოს საექსპორტო პროდუქტების ათეულში შედის. 2010-2020 წლებში თხილის ექსპორტმა საქართველოს მთლიანი ექსპორტის 4.4% შეადგინა(საქსტატი, 2021 წ.). 2013 წელს ექსპორტირებული თხილის რაოდენობამ მაქსიმუმს, 30 ათას ტონას მიაღწია, შემდეგ წლებში კი 19 ათას ტონამდე შემცირდა, სამაგიეროდ გაიზარდა ექსპორტირებული თხილის ღირებულება, რაც ნიშნავს, რომ ერთი კილოგრამი ექსპორტირებული ქართული თხილის ფასი უფრო მაღალი იყო, ვიდრე წინა წლებში. 2016 წელს ექსპორტირებული თხილის რაოდენობამ 27 ათასი ტონა შეადგინა, რაც აღნიშნულ პერიოდში (2010-2020 წწ) სიდიდით მეორე მაჩვენებელი იყო (იხ. დიაგრამა 1).
მეტის ნახვა
ხორბლის ბაზარი საქართველოში
2021 წლის 15 თებერვლიდან რუსეთში ხორბლის, ჭვავის, სიმინდისა და ქერის ექსპორტზე დაწესებული კვოტები ამოქმედდა. ძალაში შევიდა საბაჟო ტარიფები და ამკრძალავი ბეგარაც საბაჟო ღირებულის 50%-ის ოდენობით.
მეტის ნახვა
COVID-19 და სურსათის უვნებლობა საქართველოში
„სურსათის უვნებლობის რისკების სრულად აღმოფხვრა შეუძლებელია, მაგრამ შესაძლებელია მათი მართვა მთლიან ღირებულებათა ჯაჭვში, ფერმიდან სუფრამდე. სურსათის უვნებლობის რისკის შემცირება მოითხოვს თანამშრომლობას სექტორებს, დაინტერესებულ მხარეებსა და ქვეყნებს შორის,“ – დოქტორი ჰანს ანრი პ. კლუგე, ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (ჯანმო) რეგიონული დირექტორი ევროპაში.
მეტის ნახვა
უნდა გაგრძელდეს თუ არა ყურძნის სუბსიდირება?
საქართველოში ტრადიციული რთველი 26 აგვისტოს დაიწყო. მთავრობამ გადაწყვიტა, მწარმოებლებს ყურძნის რეალიზებაში დაეხმაროს, რაც ყურძნის მოსავლის სუბსიდირებას გულისხმობს. სუბსიდირების რაოდენობამ რქაწითელის ან კახური მწვანეს შემთხვევაში, 1 კგ-ზე 0.8 ლარიდან 0.3 ლარი შეადგინა. აუცილებლობის შემთხვევაში, მთავრობა ყურძნის რეალიზაციის პროცესშიც ჩაერთვება. ღვინის სექტორის მხარდაჭერა ანტიკრიზისული გეგმის ნაწილია და მიზნად ისახავს COVID-19-ით გამოწვეული ეკონომიკური კრიზისის დაძლევას.
მეტის ნახვა
რა გავლენას ახდენს სურსათის უვნებლობის კანონმდებლობა სასოფლო-სამეურნეო პროდუქციით ვაჭრობაზე?
2014 წლის 27 ივნისს საქართველოსა და ევროკავშირს შორის ასოცირების შესახებ შეთანხმებასა და თანმდევ ღრმა და ყოვლისმომცველი თავისუფალი სავაჭრო სივრცის შესახებ შეთანხმებას (Deep and Comprehensive Free Trade Area – DCFTA) მოეწერა ხელი, რომელიც განსაზღვრავს სანიტარიულ და ფიტოსანიტარიულ (Sanitary and Phytosanitary – SPS) ზომებს, სურსათის უვნებლობის სტანდატებსა და ტექნიკურ რეგულამენტს, რაც, ვაჭრობის თვალსაზრისით, ევროპის ბაზრებზე წვდომის აუცილებელი წინაპირობაა.
შეავსე ფორმა