ინდექსები
30
ივნისი
2025
30
ივნისი
2025
2025 წლის ივნისში საქართველოს სტატისტიკის ეროვნულმა სამსახურმა გამოაქვეყნა სოფლის მეურნეობის სექტორის შესახებ წლიური პუბლიკაცია „საქართველოს სოფლის მეურნეობა 2024". ანგარიშის მიხედვით, სოფლის მეურნეობამ, სატყეო მეურნეობამ და თევზჭერამ 2024 წელს მშპ-ის 6.2% შეადგინა – ოდნავ ნაკლები წინა წლებთან შედარებით, თუმცა შეესაბამება ბოლო წლების ზოგად ტენდენციას, რომლის დროსაც სექტორის წილმა საშუალოდ 7-8% შეადგინა. რეალურ რიცხვებში თუ შევხედავთ, 2023 წელთან შედარებით, სოფლის მეურნეობის მშპ 4.4%-ით გაიზარდა. მიუხედავად იმისა, რომ ერთწლიანი კულტურების უმეტესობის წარმოება 2024 წელს ოდნავ შემცირდა, წლიურ ჭრილში მნიშვნელოვანი ზრდა დაფიქსირდა კარტოფილისა (24%) და მარცვლეულის (19%) შემთხვევაში. ლობიოს წარმოებაც ოდნავ, 1%-ით გაიზარდა. სანაცვლოდ, შემცირების ტენდენცია დაფიქსირდა ბოსტნეულის (8%), ერთწლიანი ბალახოვანი კულტურების თივის (6%), ნესვის (4%), მრავალწლიანი ბალახოვანი კულტურების თივის (3%) და მზესუმზირის (1%) წარმოებაში.
მრავალწლიანი კულტურების შემთხვევაში ყველაზე დიდი წლიური ზრდა თესლოვანმა ხილმა (47%) აჩვენა, რომელსაც მოჰყვება ყურძენი (45%). ზრდა დაფიქსირდა კენკროვანი ხილის (29%), ქვაღილოვანი ხილის (21%) და თხილის (15%) წარმოებაშიც. სამაგიეროდ, შემცირდა ციტრუსოვანი (23%) და სუბტროპიკული ხილის (8%) წარმოება. მესაქონლეობის სექტორში ხორცის წარმოება 13%-ით გაიზარდა, კვერცხის წარმოება – 3%-ით, ხოლო რძის წარმოება 2%-ით შემცირდა.
აღსანიშნავია, რომ ხორბლის თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი 2020 წლის 15%-დან 2021-2024 წლებში 22%-მდე გაიზარდა. 2023 წელთან შედარებით, კარტოფილის თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტიც 20 პროცენტული პუნქტით გაიზარდა, სიმინდის შემთხვევაში – 9 პროცენტული პუნქტით. ყველაზე დიდი შემცირება დაფიქსირდა ყურძნის შემთხვევაში, სადაც კოეფიციენტი 64 პროცენტული პუნქტით შემცირდა; თუმცა ის კვლავ 100%-ს აღემატება და რჩება ყველაზე მაღალი ყველა პროდუქტს შორის.