ინდექსები

ახალი წელი კარს მოგვადგა და ქართველმა დიასახლისებმაც დაიწყეს სადღესასწაულო ფუსფუსი. ვემზადებით ჩვენც. ამჯერად ჩვენი მკითხველებისთვის განსაკუთრებული კერძი მოვამზადეთ – ახალი წლის სუფრის ინდექსი! ჩვენ მიერ მომზადებულ ქართული სუფრის რუკაზე წარმოდგენილია 5-6 სულიანი ოჯახის სტანდარტული საახალწლო კერძების ფასები (ლარებში) საქართველოს თითოეულ რეგიონში. ჩვენ დავითვალეთ ფასები ისეთი ტრადიციული საახალწლო კერძებისთვის, როგორიცაა ხაჭაპური, მწვადი, საცივი, კალმახი, შემწვარი დედალი, ოლივიეს სალათი, ფხალეული, კიტრისა და პომიდვრის სალათი, დესერტებიდან კი გოზინაყი და ხილი.
ინდექსმა აჩვენა, რომ საახალწლო სუფრა ყველაზე იაფი შიდა ქართლშია (123.1 ლარი), ყველაზე ძვირი – აჭარაში (159.7 ლარი). ალბათ, ყველაზე მოულოდნელი ის არის, რომ ყველაზე მნიშვნელოვანი და ძვირადღირებული ინგრედიენტი საახალწლო სუფრაზე არის ნიგოზი. წლის ამ დროს 1 კგ. ნიგვზის ფასი 15.8 ლარიდან 27.5 ლარამდე მერყეობს.
ISET-ის კვლევითი ინსტიტუტი და ჩვენი გუნდი გილოცავთ დამდეგ შობა-ახალ წელს!
2025 წლის იანვარში ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების საშუალო ღირებულება ქალაქების მიხედვით 6.71 ლარსა (ბათუმში) და 7.94 ლარს (თელავში) შორის მერყეობდა, საშუალო მაჩვენებელმა კი 7.02 ლარი შეადგინა. იანვრის ინდექსმა აჩვენა მცირე, 0.2%-იანი კლება 2024 წლის დეკემბერთან შედარებით. თუმცა, წლიურ ჭრილში, მიმდინარე ფასი 6.1%-ით მაღალია 2024 წლის იანვრის მაჩვენებელზე.
2024 წლის დეკემბერში ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების საშუალო ღირებულებამ 7,03 ლარი შეადგინა, რაც 2024 წლის ნოემბერთან შედარებით 3,8%-იანი, ხოლო 2023 წლის დეკემბერთან შედარებით შესამჩნევი – 8,4%-იანი ზრდაა.
2024 წლის ნოემბერში ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების საშუალო ღირებულებამ 6.77 ლარი შეადგინა, რაც გასულ თვესთან შედარებით 2%-იანი, ხოლო 2023 წლის ნოემბერთან შედარებით 4.8%-იანი ზრდაა. ხაჭაპურის ინდექსის აღნიშნული ცვლილება ძირითადად გამოწვეულია რძისა და რძის პროდუქტების ფასების მატებით, რაც თავის მხრივ ნედლი რძის ხელმისაწვდომობის სეზონურ შემცირებასა და რძის ფხვნილის იმპორტზე გაზრდილ დამოკიდებულებას უკავშირდება.
2024 წლის ოქტომბერში ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების ღირებულებამ 6.62 ლარი შეადგინა, რაც 2024 წლის სექტემბერთან შედარებით 2%-იანი, ხოლო 2023 წლის ოქტომბერთან შედარებით 8%-იანი ზრდაა.
2024 წლის სექტემბერში ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების საშუალო ღირებულებამ 6.48 ლარი შეადგინა. აგვისტო-სექტემბერის განმავლობაში ხაჭაპურის ინდექსმა ზრდის ტენდენცია აჩვენა, როცა ინდექსი სექტემბერში, ივლისთან შედარებით 13%-ით გაიზარდა. ეს ზრდა მეტწილად ყველის გაძვირებამ გამოიწვია, რომლის ფასიც ბოლო სამი თვის (2024 წლის ივლის-სექტემბერი) განმავლობაში 22%-ით გაიზარდა.