შეავსე ფორმა
Logo

ISET ეკონომისტი

ეკონომიკური ბლოგების სერია სამხრეთ კავკასიაზე ფინანსდება შვედეთის მთავრობის ინსტიტუციური გრანტის ფარგლებში.
ფილტრაცია:
თემატიკა
  • Covid19
  • გენდერი
  • ენერგეტიკა და გარემოს დაცვა
  • ინკლუზიური ზრდა
  • კერძო სექტორი და კონკურენტუნარიანობა
  • მაკროეკონომიკური პოლიტიკა
  • მედია და დემოკრატია
  • მმართველობა
  • მწვანე და მდგრადი განვითარება
  • რეგიონული
  • სოფლის მეურნეობა და სოფლის განვითარება
ავტორი
  • ადამ პელილო
  • ალექსანდრა შალიბაშვილი
  • ანა ბურდული
  • ანა ტერაშვილი
  • არჩილ ჩაფიჩაძე
  • გიგლა მიქაუტაძე
  • გივი მელქაძე
  • გიორგი ბაქრაძე
  • გიორგი ბრეგაძე
  • გიორგი მაჭავარიანი
  • გიორგი მექერიშვილი
  • გიორგი მჟავანაძე
  • გიორგი ნებულიშვილი
  • გიორგი პაპავა
  • გიორგი პაპავა
  • გიორგი ქელბაქიანი
  • გიორგი ცუცქირიძე
  • გოჩა ქარდავა
  • გურამ ლობჟანიძე
  • დავით კეშელავა
  • დავით ჟორჟოლიანი
  • ეკა ნოზაძე
  • ელენე კვანჭილაშვილი
  • ელენე ნიკურაძე
  • ელენე სეთურიძე
  • ელენე ცხომელიძე
  • ერეკლე შუბითიძე
  • ერიკ ლივნი
  • ზურაბ აბრამიშვილი
  • თამარ მძელური
  • თამარ სულუხია
  • თამთა მარიდაშვილი
  • თინათინ ახვლედიანი
  • თორნიკე სურგულაძე
  • ია ვარდიშვილი
  • ია კაცია
  • იაროსლავა ბაბიჩი
  • ივანე პირველი
  • ირაკლი ბარბაქაძე
  • ირაკლი გალდავა
  • ირაკლი კოჭლამაზაშვილი
  • ირაკლი შალიკაშვილი
  • კარინ ტოროსიანი
  • ლაურა მანუკიანი
  • ლაშა ლაბაძე
  • ლაშა ლანჩავა
  • ლევან თევდორაძე
  • ლევან ფავლენიშვილი
  • ლიკა გოდერძიშვილი
  • ლუკ ლერუსი
  • მაია გრიგოლია
  • მაკა ჭითანავა
  • მარიამ ზალდასტანიშვილი
  • მარიამ კაცაძე
  • მარიამ ლობჯანიძე
  • მარიამ ტიტვინიძე
  • მარიამ ჩაჩავა
  • მარიამ წულუკიძე
  • მერი ჯულაყიძე
  • მუჰამედ ასალი
  • ნიკოლოზ ფხაკაძე
  • ნინო აბაშიძე
  • ნინო დოღონაძე
  • ნინო კაკულია
  • ნინო მოსიაშვილი
  • ნორბერტო პინიატი
  • ნუცა ბაზლიძე
  • ნუცა შუბაშვილი
  • ოლგა აჟგიბეცევა
  • რატი ფორჩხიძე
  • რეზო გერაძე
  • რობიზონ ხუბულაშვილი
  • საბა დევდარიანი
  • სალომე გელაშვილი
  • სალომე დეისაძე
  • სელამ პეტერსონი
  • სოფა გუჯაბიძე
  • სოფიკო სხირტლაძე
  • ფატიმა მამარდაშვილი
  • ფლორიან ბირმანი
  • ქეთევან მურადაშვილი
  • ჩარლზ ჯონსონი
-დან
- მდე
მეტის ნახვა
საქართველოს ეკონომიკა იზრდება, სოფლის მეურნეობა კი მცირდება: რა უნდა ვქნათ?
2012 წლის შემდეგ, რაც ქვეყნის მმართველობა ქართულმა ოცნებამ გადაიბარა, რეალურმა ეკონომიკურმა ზრდამ ყველაზე მაღალ მაჩვენებელს 2017 წელს მიაღწია და 5.0% შეადგინა. ამ ზრდის დიდი ნაწილი მშენებლობაზე (11.2%), სასტუმროებსა და რესტორნებზე (11.2%) და საფინანსო სექტორზე (9.2%) მოდიოდა. თუმცა, ამ სექტორებისგან განსხვავებით, 2017 წელს ეკონომიკის რამდენიმე დარგი შემცირდა. მათ შორის ერთ-ერთი სოფლის მეურნეობა (-2.7%) იყო.
მეტის ნახვა
ახლა ბიო პროდუქტებია მოდაში!
წლიდან წლამდე ბიო პროდუქტების ბაზრისადმი ინტერესი მთელ მსოფლიოში იზრდება. STATISTA-ის მონაცემებით, 21-ე საუკუნეში მსოფლიოში ბიო პროდუქტების გაყიდვების მაჩვენებელი ხუთჯერ გაიზარდა (თუ 2000 წელს 18 მლრდ. აშშ დოლარი იყო, 2016 წელს უკვე 90 მლრდ. აშშ დოლარი შეადგინა), TechSci Research-ის მონაცემებს თუ დავუჯერებთ, 2017-2022 წლებში ბაზრის მთლიანი ღირებულება წლიურად 16.15%-ით გაიზრდება.
მეტის ნახვა
ცოტაც ბევრია? „უსახელაურის“ ღვინის ამბავი
ამ ზაფხულს სოფელ ოყურეშში სავენახედ პატარა მიწის ნაკვეთი ვიყიდე, სულ რაღაც 0.15 ჰა. ნოემბერში ამ ნაკვეთზე 700-მდე „უსახელაურის“ ჯიშის ვაზის ნერგი დავრგე, რომელიც მალე საქართველოში ერთ-ერთ ყველაზე იშვიათ და ძვირფას ყურძენს მომცემს. სულ რაღაც რამდენიმე წელიწადში ვაზი გაიზრდება, მე კი, მეზობლების მსგავსად, ისეთი ლამაზი ვენახით დავტკბები, როგორიც ამ ფოტოზეა.
მეტის ნახვა
ქართული მატყლი: კვლავ გახდება თუ არა „ოქროს საწმისი“?
2014 წელს საქართველომ და ევროკავშირმა ხელი მოაწერეს ასოცირების შეთანხმებას, რომლის ნაწილია ღრმა და ყოვლისმომცველი თავისუფალი სავაჭრო სივრცის შესახებ შეთანხმება საქართველოსა და ევროკავშირს შორის. ეს შეთანხმება საქართველოს სოფლის მეურნეობის პროდუქციას ახალ საექსპორტო შესაძლებლობებს უქმნის. თუმცა ევროკავშირის ბაზარს სურსათის უვნებლობის მკაცრი მოთხოვნები აქვს, რაც ართულებს ამ შესაძლებლობების სრულად გამოყენებას. ეს განსაკუთრებით ეხება ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებს, რომლებიც მკაცრად რეგულირდება.
მეტის ნახვა
რამდენად უვნებელია თქვენი საკვები?
ბევრ ქვეყანაში სურსათის უვნებლობა სოფლის მეურნეობის პოლიტიკის მნიშვნელოვანი ასპექტი გახდა (იხილეთ, მაგ., CAP). განმარტების თანახმად, „სურსათის უვნებლობა გულისხმობს იმ პირობებსა და პრაქტიკებს, რაც ინარჩუნებს სურსათის ხარისხს და თავიდან გვარიდებს დაბინძურებას ან სურსათით გამოწვეულ დაავადებებს“. სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, სურსათის უვნებლობის მიზანია, დაიცვას ადამიანების, ცხოველების, მცენარეების ჯანმრთელობა სურსათის წარმოების ყველა ეტაპზე ევროკავშირის მიერ დადგენილი „ფერმიდან-სუფრაზე“ პრინციპის შესაბამისად.
მეტის ნახვა
შიმშილის თამაშები: სპეკულაციები სურსათის ბაზრებზე
ძველ საბჭოთა ფილმში „ერთხელ 20 წლის შემდეგ“ 10 შვილის დედა, რომელმაც ადგილობრივ მაღაზიაში უამრავი ტანსაცმელი და სურსათი შეიძინა, მაღაზიის ადმინისტრატორს ის სპეკულატორი ეგონა და როგორც კი ქალმა მაღაზია დატოვა, პოლიციაში დარეკა. ქალი დაჭერას გადაურჩა, როდესაც გაირკვა, რომ ამდენი საქონელი მხოლოდ თავისი დიდი ოჯახისთვის და არა გადასაყიდად შეეძინა.
შეავსე ფორმა