ISET

ISET-ის კვლევითი ინსტიტუტი აგრძელებს ტრადიციას და წელსაც გთავაზობთ საახალწლო სუფრის ინდექსს. საახალწლო სუფრის ინდექსი ითვლის, რა უჯდება სტანდარტული სადღესასწაულო სუფრა 5-6-სულიან ოჯახს საქართველოს თითოეულ რეგიონში. ჩვენ ვითვლით ისეთი ტრადიციული კერძების ფასებს, როგორებიცაა მწვადი, საცივი, ხაჭაპური, კალმახი, შემწვარი ქათამი, სალათი ოლივიე, ფხალი, კიტრისა და პომიდვრის სალათი. დესერტისთვის, ტრადიციულად, ხილი და გოზინაყი შევარჩიეთ.

წელს საახალწლო სუფრის საშუალო ფასი 168.2 ლარია, რაც 4.2%-ით მაღალია 2019 წლის მაჩვენებელზე.

როგორც ცხრილიდან ვხედავთ, წინა წელთან შედარებით, საახალწლო სუფრა საქართველოს ყველა რეგიონში გაძვირდა, გარდა სამეგრელო-ზემო სვანეთისა და შიდა ქართლისა. სუფრა ყველაზე ძვირი რაჭა-ლეჩხუმისა და ქვემო სვანეთის რეგიონშია (179.2 ₾), ყველაზე იაფი კი – სამეგრელო-ზემო სვანეთში (154.4 ₾).

საახალწლო სუფრის ფასი რეგიონების მიხედვით

რეგიონები 2019 2020 სხვაობა (%)
აჭარა 161.1 168.6 4.6%
გურია 156.9 164.2 4.7%
იმერეთი 163.0 170.1 4.4%
კახეთი 161.9 166.5 2.9%
ქვემო ქართლი 157.4 175.2 11.3%
მცხეთა-მთიანეთი 159.1 170.8 7.3%
რაჭა-ლეჩხუმი და ქვემო სვანეთი 157.2 179.2 14.0%
სამცხე-ჯავახეთი 161.0 170.0 5.6%
სამეგრელო-ზემო სვანეთი 163.5 154.4 -5.5%
შიდა ქართლი 170.0 162.5 -4.4%

წყარო: საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტრო, 2020 წ.

2020 წლის დეკემბერში, 2019 წლის დეკემბერთან შედარებით, თითქმის ყველა პროდუქტი გაძვირდა. ფასები ყველაზე მეტად გაიზარდა შემდეგი პროდუქტებისთვის: ყველი (15%), კვერცხი (11%), პომიდორი (10%), რძე (9%), ბადრიჯანი (7%), ქათმის ხორცი (6%), თაფლი (95). თუმცა შემცირდა ვაშლის (-10%), სტაფილოსა (-8%) და კარტოფილის (-3%) ღირებულება.

ფასები განსაკუთრებით გაიზარდა იმპორტირებულ პროდუქტებზე. ასევე, ფასების ზრდა ფიქსირდება ისეთ პროდუქტებზე, რომელთა წარმოებისთვისაც იმპორტირებული საწარმოო საშუალებები გამოიყენება. იმპორტირებული პროდუქტების ფასებზე წნეხი აღმოჩნდა ქართული ლარის გაუფასურებაც – 2020 წლის დეკემბერში, 2019 წლის დეკემბერთან შედარებით, აშშ დოლართან მიმართებაში ქართული ლარი 13.5%-ით გაუფასურდა.

მიუხედავად ამისა, წინა წელთან შედარებით, სურსათის ფასები მნიშვნელოვნად არ გაზრდილა. 2020 წლის ინფლაციის დაბალი მაჩვენებელი ასახავს წინა წლის საბაზისო ფასებისმაღალ დონეს და შეიძლება კავშირში იყოს მთლიანი მოთხოვნის შემცირებასთანაც, რაც COVID-19-ის პანდემიას მოჰყვა. სასოფლო-სამეურნეო პროდუქტებზე ჰორეკას (სასტუმროები, რესტორნები, კაფეები) სექტორიდან შემცირებული მოთხოვნა და მომხმარებელთა შემცირებული შემოსავლები შეიძლება იყოს მოსალოდნელზე დაბალი სურსათის ფასების ინფლაციის მიზეზი.

გარდა ამისა, პანდემიის გამო დაწესებული შეზღუდვების გამო, ტურისტების რაოდენობა, განსაკუთრებით ზამთრის კურორტებზე, მნიშვნელოვნად შემცირდა, რამაც, თავის მხრივ, შეანელა ფასების ზრდა.

 

More Khachapuri Index Articles

  • January, 2021 | Prices Keep Raising

    In January 2021, the average price of cooking one Imeretian khachapuri stood at 4.84 GEL. Compared to the previous month (December 2020) the Khachapuri Index lost 3.5%. In annual terms (compared to January 2020), however, the index added 12.6%. As shown in the chart, all khachapuri ingredients except eggs contributed to the yearly inflation of the Khachapuri Index. The price of only one ingredient – eggs – decreased by 1.9% compared to the previous year (January Read More
  • December, 2020 | New Year Supra Index – 2020 Edition

    ISET Policy Institute likes to keep our tradition alive and cook up a New Year’s Supra Index for our readers every year. The Index shows the cost of a standard festive “supra” meal for a family of five or six people in each region of Georgia. Traditional dishes included in our calculations are: mtsvadi (grilled cubes of meat), satsivi (chicken in walnut sauce), khachapuri, trout, (pan fried) chicken tabaka, salad Olivie, pkhali(chopped and minced vegetables Read More
  • November, 2020 | The Khachapuri Index Increases by 12%

    The average cost of cooking one standard portion of Imeretian khachapuri stood at 4.62 GEL in November 2020. This is 4.5% higher MoM (compared to October 2020), and 12% higher YoY (in comparison to November of 2019). The index maintaining an upward trend at this time of the year is typical and relates to the increasing price of cheese (due to the reduced supply of fresh milk). The price of all khachapuri ingredients, except eggs, Read More
  • October, 2020 | Why the Khachapuri Index Keeps Increasing?

    In October 2020, the Khachapuri Index continued its upward trend and reached 4.37 GEL. This figure is 2.9% higher than the previous month (September 2020) and 12.5% higher than October 2019 (YoY). Every ingredient contributed to the YoY Khachapuri Index inflation: cheese (19.0%), flour (16.3%), butter (12.4%), yeast (16.4%), milk (2.8%), and eggs (0.3%).As the chart reveals, the price increases are particularly high for internationally traded commodities (butter and yeast) and those that use imported Read More
  • September, 2020 | From the Black Sea Beach to the Vineyards of Kakheti

    In September 2020, the average cost of cooking one standard portion of Imeretian khachapuri was 4.09 GEL, which is 2.8% higher month-on-month (compared to August 2020), and 11.7% higher year-on-year (compared to the same month of the previous year, September 2019). With the milk supply shortening for seasonal reasons, Khachapuri Index prices are on the rise in all Georgian cities. The biggest monthly increase (8.2%) was observed in Telavi, followed by Kutaisi (7.0%), and then Read More
  • 1
  • 2

Our Partners