ISET

2019 წლის ოქტომბერში ხაჭაპურის ინდექსმა ისტორიულ მაქსიმუმს მიაღწია.

ინდექსის აღმავალი ტრენდი ჯერ კიდევ 2019 წლის მაისში დაიწყო, ოქტომბერში კი მკვეთრი ზრდა დაფიქსირდა. ამ თვეში ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების საშუალო ღირებულებამ 3,90 ლარს მიაღწია, რაც 6,6%-ით მეტია წინა თვესთან (2019 წლის სექტემბერთან) და 8.6%-ით მეტია წინა წლის (2018 წლის ოქტომბრის) მაჩვენებელთან შედარებით.

წლიურ ინფლაციაზე იმოქმედა ხაჭაპურის ყველა ინგრედიენტმა. ყველის ფასი 12,5%-ით, გაიზარდა, ხორბლის – 6,6%-ით, კარაქის, კვერცხისა და რძის – 3,4%-ით, საფუარის – 0,1%-ით. ზოგადად, წლის ამ პერიოდში ზრდის ტენდენციას ნედლი რძის სეზონური შემცირება იწვევს, რასაც შედეგად ხაჭაპურის ინდექსის ზრდა მოყვება.

ამავე პერიოდში, ქართული ლარი აშშ დოლარის მიმართ 12%-ით გაუფასურდა. ამასთან, 2019 წლის ოქტომბერში ლარსა და აშშ დოლარს შორის გაცვლითმა კურსმა უმაღლეს ნიშნულს მიაღწია და საშუალო თვიურმა მაჩვენებელმა 2,97 შეადგინა. საქართველოში მოხმარებული სურსათის ნახევარზე მეტი იმპორტირებულია, ლარის გაუფასურებამ კი გავლენა მოახდინა იმპორტირებული საქონლის ფასებზე. ქართული ლარის გაუფასურებამ ხაჭაპურის იმპორტირებული ინგრედიენტების ფასებზეც იმოქმედა, რომლებიც იმპორტირებული რძის ფხვნილით (ნედლი რძის შემცვლელით) იწარმოება, ასევე კარაქსა და ხორბალზე.

გასაკვირი არ არის, რომ ხაჭაპურის ინდექსი ფასების უფრო ფართო დინამიკას ასახავს და სამომხმარებლო ფასების ინდექსთან (სფი) თანხვედრაშია. ხაჭაპურის ინდექსის ბოლოდროინდელი დინამიკა შესაბამისობაშია საქსტატის მიერ გამოქვეყნებულ ინფლაციის დონესთან, რომელიც ასევე გაიზარდა სექტემბერში 6,4%-ით წლიურად (2019 წლის ოქტომბრისთვის სფი ჯერ არ არის ხელმისაწვდომი). 2019 წლის სექტემბერში, ინფლაცია, ძირითადად, გამოწვეული იყო ფასების ზრდით ისეთ კატეგორიებში, როგორიცაა საკვები და უალკოჰოლო სასმელები (ზრდა 11,7%), ალკოჰოლური სასმელები და თამბაქო (ზრდა 14,6%), ავეჯი, საოჯახო ნივთები, სახლის მოვლა (ზრდა 3,4%), სასტუმროები, კაფეები და რესტორნები (6.7%), დასვენება, გართობა და კულტურა (6,9%).

 

More Khachapuri Index Articles

  • January, 2021 | Prices Keep Raising

    In January 2021, the average price of cooking one Imeretian khachapuri stood at 4.84 GEL. Compared to the previous month (December 2020) the Khachapuri Index lost 3.5%. In annual terms (compared to January 2020), however, the index added 12.6%. As shown in the chart, all khachapuri ingredients except eggs contributed to the yearly inflation of the Khachapuri Index. The price of only one ingredient – eggs – decreased by 1.9% compared to the previous year (January Read More
  • December, 2020 | New Year Supra Index – 2020 Edition

    ISET Policy Institute likes to keep our tradition alive and cook up a New Year’s Supra Index for our readers every year. The Index shows the cost of a standard festive “supra” meal for a family of five or six people in each region of Georgia. Traditional dishes included in our calculations are: mtsvadi (grilled cubes of meat), satsivi (chicken in walnut sauce), khachapuri, trout, (pan fried) chicken tabaka, salad Olivie, pkhali(chopped and minced vegetables Read More
  • November, 2020 | The Khachapuri Index Increases by 12%

    The average cost of cooking one standard portion of Imeretian khachapuri stood at 4.62 GEL in November 2020. This is 4.5% higher MoM (compared to October 2020), and 12% higher YoY (in comparison to November of 2019). The index maintaining an upward trend at this time of the year is typical and relates to the increasing price of cheese (due to the reduced supply of fresh milk). The price of all khachapuri ingredients, except eggs, Read More
  • October, 2020 | Why the Khachapuri Index Keeps Increasing?

    In October 2020, the Khachapuri Index continued its upward trend and reached 4.37 GEL. This figure is 2.9% higher than the previous month (September 2020) and 12.5% higher than October 2019 (YoY). Every ingredient contributed to the YoY Khachapuri Index inflation: cheese (19.0%), flour (16.3%), butter (12.4%), yeast (16.4%), milk (2.8%), and eggs (0.3%).As the chart reveals, the price increases are particularly high for internationally traded commodities (butter and yeast) and those that use imported Read More
  • September, 2020 | From the Black Sea Beach to the Vineyards of Kakheti

    In September 2020, the average cost of cooking one standard portion of Imeretian khachapuri was 4.09 GEL, which is 2.8% higher month-on-month (compared to August 2020), and 11.7% higher year-on-year (compared to the same month of the previous year, September 2019). With the milk supply shortening for seasonal reasons, Khachapuri Index prices are on the rise in all Georgian cities. The biggest monthly increase (8.2%) was observed in Telavi, followed by Kutaisi (7.0%), and then Read More
  • 1
  • 2

Our Partners